Specijalna bolnica Merkur

specijalna-bolnica-merkur-vrnjacka-banja

Centralna ustanova zdravstvenog turizma u Vrnjačkoj Banji je Specijalna bolnica „Merkur“. Nalazi se u samom vrhu među medicinskim službama koje postoje u srpskim lečilišnim centrima. Sva 4 Vrnjačka izvora čija se voda koristi u balneološkim terapijama pripadaju Specijalnoj bolnici.

 Kvalitet medicinskih usluga koje pruža Merkur na zavidnom je nivou. U okviru medicinske službe postoji 9 specijalističkih i 4 subspecijalističke ambulante sa 35 lekara. Bolnica raspolaže savremenom tehnikom za različite metode dijagnostikovanja bolesti i vršenje laboratorijskih analiza. U okviru balneo centra sprovode se različite terapije: klizme mineralnom vodom delotvorne kod velikog broja bolesti creva; vaginalno orošavanje mineralnom vodom kod bolesti urigenitalnog trakta i steriliteta; kupanje u kadama sa mineralnom vodom. Takođe, sprovode i svi oblici fizikalne terapijehidroterapija (kupke u mineralnoj vodi, podvodna masaža), termoterapija (terapije peloidom, i parafinom i termopak terapija jastučićima), kineziterapija, elektroterapija (terapija protiv bolova, elektro stimulacija, magnetoterapija), mehanoterapija (ručna i ultrazvučna masaža, limfna drenaža) i terapija laserskim zracima. Pored lekarske ekipe, Merkur zapošljava oko 100 zdravstvenih radnika (biohemičari, medicinske sestre, fizioterapeuti i laboranti).

Velnes centar „Fons Romanus“ je smešten u zgradi termomineralnog kupatila, na 250 m od smeštajnog objekta „Merkur novi“. Svojim posetiocima velnes centar nudi brojne sadržaje: bazen, različite vrste masaže (limfna masaža, masaža toplom čokoladom, masaža lica, sportska masaža, masaža vulkanskim kamenjem, masaža medom, oktopod masaža, antistres masaža, rileks masaža, herbal spa masaža, ajuverda, aroma masaža, masaža eteričnim uljima, refleksna masaža stopala, anticelulit masaža, tretman algama i uljem, velnes vino terapija itd.), tretmani za negu lica i tela, fitnes centar, kraljevsko kupatilo, đakuzi sa aromaterapijom, ultrazvučna liposukcija, lifting radio talasima, limfna drenaža, pedikir i manikir, solarijum. Fitnes centar „Merkur Gym“ poseduje najsavremeniju opremu za fitnes: pokretne trake za trčanje, sobne bicikle, tvistere, suva vesla itd, a savete pružaju fitnes instruktori. U okviru bolničkog kompleksa nalazi se i akva centar koji pruža sledeće usluge: bazen sa termomineralnom vodom (temperatura vode je 26oC, a u bazenu se nalaze topovi za podvodnu masažu, masažni tuševi, gejzir, virpul), tople kamene kupke, sauna park i aperitiv bar. Specijalnoj bolnici pripada i peloid centar „Limus Romanus“ u okviru koga se primenjuju različiti tretmani mineralnim blatom: lokalno peloidno pakovanje, lokalno peloidno pakovanje i mineralna kupka u kadi, lokalno peloidno pakovanje i mineralna kupka u bazenu, parcijalno peloidno pakovanje, parcijalno peloidno pakovanje i mineralna kupka u kadi, parcijalno peloidno pakovanje i mineralna kupka u bazenu, peloidno pakovanje za celo telo, peloidno pakovanje za celo telo i minerlana kupka u kadi, peloidno pakovanje za celo telo i mineralna kupka u bazenu, kupanje u termomineralnom bazenu sa vodom čija je temperatura 32oC, kupanje u kadi sa termomineralnom vodom.

Specijalna bolnica Merkur raspolaže i smeštajnim kapacitetima koji su raspoređeni u nekoliko različitih objekata. Merkur novi je objekat koji se nalazi u centru Vrnjačke Banje sa ukupnim smeštajnim kapacitetima od 370 ležajeva. Pored smeštajnih kapaciteta, Merkur novi ima restoran sa 350 mesta, aperitiv bar i letnju baštu, kao i malu kongresnu salu sa 70 mesta, postoji mogućnost iznajmljivanja bicikla, a ispred zgrade je parking. U ovom objektu pružaju se i medicinske usluge. U banjskom parku, preko puta Merkura novog smešten je Šumadija lux, nedavno renovirani objekata koji raspolaže sa 70 ležajeva. Merkur stari takođe se nalazi u parku, pored njega protiče reka, okružen je lipovim drvećem i brojnim stazama za šetnju. Ima ukupno 84 kreveta za smeštaj posetilaca. U klopu ovog objekta nalazi se restoran sa 250 mesta i TV sala. Pored izvora Topla voda postoji objekat Sveti Đorđe sa 154 ležaja, restoranom koji ima 150 mesta, letnjom baštom, TV salom i parkingom. Blok za fizikalnu terapiju Specijalne bolnice Merkur smešten je u ovom objektu. Poslednji smeštajni objekat bolničkog kompleksa, Šumadija mala, raspolaže sa 31 ležajem. U neposrednoj blizini svih ovih objekata nalazi se Termomineralno kupatilo, tako da su gostima na raspolaganju Akva i fitnes centar koji su smešteni u samom kupatilu.

Specijalna bolnica Merkur u svom sklopu ima i 4 kongresne sale opremljene LCD monitorima, platnom, mikrofonima i ozvučenjem. U zgradi Termomineralnog kupatila nalaze se Kongresni centar sa 350 mesta i Lekarska sala, koja ima 20 sedišta. Postoje i dve male sale za seminare – jedna u Merkuru novom sa 70 sedišta, a druga pripada Šumadiji Lux i ima 40 sedišta.