Geografski položaj

geografija

Vrnjačka Banja svrstana je u grupu najpoznatijih turističkih destinacija u Srbiji i jedna je od najrazvijenijih i najlepših srpskih banja. Nalazi se u centralnoj Srbiji, u Raškom upravnom okrugu. Ona je administrativno, privredno i kulturno sedište istoimene opštine i ima oko 12.000 stanovnika. Opština Vrnjačka Banja zauzima površinu od 293 km2, u kojoj je smešteno 13 sela i Vrnjačka Banja kao centar opštine sa ukupnim brojem od oko 29.000 žitelja. Graniči se sa tri opštine: Trstenik, Kraljevo i Aleksandrovac. Obuhvata prostor između Kraljeva (na mestu gde se Ibar uliva u Zapadnu Moravu) i Trstenika.

Sama banjsko naselje spušta se sa padina planine Goč ka reci Zapadnoj Moravi i zahvata doline Vrnjačke i Lipovačke reke. Nalazi se na 220 do 300 m nadmorske visine. Klima u banji je umereno kontinentalna. Planine Goč, Kopaonik, Jastrebac, Željin i Stolovi okružuju prostor na kom je smeštena banja, štiteći je od jakih vetrova. Brojne planinske šume, prelep banjski park, izvori lekovite i pijaće vode, veći broj brzih i nezagađenih planinskih rečica, kao i tri velike reke: Zapadna Morava, Ibar i Rasina, predstavljaju ogromna prirodna bogatstva Vrnjačke Banje i njene okoline, pretvarajući ovo balneološko lečilište u destinaciju sa fantastičnim prirodnim potencijalima pogodnim za razvoj različitih oblika turizma.

Zahvaljujući svom prirodnom okruženju, kao i činjenici da se nalazi u centralnom delu Srbije, Vrnjačka Banja ima odličan geografski položaj koji jača i odlična saobraćajna povezanost, kako sa velikim gradovima u Srbiji preko drumskog i železničkog saobraćaja, tako i međunarodna povezanost preko beogradskog i niškog aerodroma.