Kongresni turizam

kongresni turizam u vrnjackoj banji

Kongresni turizam u Vrnjačkoj Banji ima intenzivan razvoj još od šezdesetih godina prošlog veka, od kada se organizuju razne konferencije, simpozijumi, seminari, savetovanja i kongresi. V kongres farmaceuta Jugoslavije sa preko 1.500 učesnika, održan 1969. godine predstavlja prvo veliko kongresno dešavanje u Vrnjačkoj Banji. Prava ekspanzija u razvoju kongresnog turizma desila se otvaranjem kongresnog centra „Zvezda“ 1980. godine.

            Danas je banja domaćin zavidnog broja seminara, kongresa i prezentacija, a neki od njih već imaju tradiciju  dugu preko 20 godina (Savetovanje pravnika u privredi, Kongres Vrhovnog suda, Turistička berza banja, Sajam informacione tehnike i tehnologije „Infotech“ itd.).

            Nosilac kongresnog turizma u Vrnjačkoj Banji je hotel „Zvezda“ koji pripada akcionarskom društvu HTP „Fontana“. Hotel se nalazi na Promenadi u samom centru Vrnjačke Banje, a kongresni centar ovog hotela ima dvorana kapaciteta 1.200 sedišta. Ova višenamenska dvorana, prema potrebama, može se pregraditi na 5 manjih sala. Kongresni centar ima najsavremeniju audio-vizuelnu opremu, tako da se u njemu mogu organizovati veliki kongresi i seminari, a u holu centra se nalazi Hot spot za bežični internet. Velika kongresna sala pogodna je i za organizovanje zabavnih sadržaja (muzičkih koncerta, pozorišnih predstava, raznih svečanosti, proslava i dr.), a pri organizovanju svečanih večera kapacitet same sale je 700 mesta (zajedno sa holom oko 1000 mesta). Kongresni centar hotela „Zvezda“ ima i malu salu sa 200 stolica, koja se takođe može podeliti na dve manje sale sa po 100 mesta. U produžetku male sale smeštena je kancelarija koja je na raspolaganju organizatorima kongresa i seminara i može poslužiti kao sekretarijat organizacionog odbora. Kancelarija ima direktan pristup internetu i zaseban telefonski broj. Centra svojim posetiocima omogućava i korišćenje posebne kancelarije „Pres centar“. Hol kongresnog centra je prikladan za izložbeni prostori, štandove i kafe pauze. U njemu se mogu organizovati koktel prijemi, a po potrebi se može adaptirati u restoranski prostor. Hol ima aperitiv bar sa velikim izborom raznih vrsta pića.

            U hotelu „Breza“ postoji veći broj višenamenskih kongresnih sala (banket sala, mala sala, dnevna sala i glass sala) čiji je kapacitet od 50 do 300 mesta. Sale imaju odlične uslove za održavanje svih vrsta skupova i opremljene su modernom tehnikom (video bimovi, laptopovi i ozvučenje). Tokom godine u hotelu se održi oko 200 raznovrsnih skupova: kongresa, seminara, simpozijuma, stručnih predavanja, sportskih susreta itd.

            Specijalna bolnica „Merkur“ takođe ima izvanredne uslove za održavanje kongresa. U sklopu ovog kompleksa nalaze se: Kongresni centar sa 350 mesta i Lekarska sala sa 20 mesta u Termomineralnom kupatilu, Mala sala za seminare u objektu „Merkur Novi“ kapaciteta 70 stolica i Mala sala za seminare u objektu „Šumadija Luks“ koja može da primi do 40 ljudi.

            Usluge kongresnog turizma pruža i garni hotel „Kralj“ čija se restoranska sala može adaptirati za potrebe organizovanja seminara, kongresa, savetovanja, edukacija, promocija, koktela, banketa i poslovnih ručkova, a njen kapacitet je oko 100 mesta.

            Hotel „Solaris resort“ ima seminar salu sa savremenom audio-video opremom neophodnom za seminare, konferencije, predavanja i prezentacije. Njen kapacitet je do 80 mesta. U toku je izgradnja kongresnog centra sa 250 mesta.

            Vila „Kazablanka“ sadrži moderno uređenu, prostranu i savremeno opremljenu salu za sastanke koja može da primi 50 osoba i pogodna je za menadžerske treninge, seminare, konferencije i prezentacije.

            Skoro svi veći Vrnjački hoteli imaju u svom sklopu kongresne sale manjeg ili većeg kapaciteta koje su potpuno opremljene i pružaju izvanredne uslove za organizaciju kongresa i seminara. To Vrnjačku Banju svrstava među najrazvijenije kongresne turističke centre u Srbiji.