Saobraćajna povezanost

geografski polozaj vrnjacke banje - mapa

Na dobru saobraćajnu povezanost Vrnjačke Banje utiče, pre svega, to što se nalazi u centralnoj Srbiji. Smeštena je na raskrsnici lokalnih i regionalnih puteva koji joj omogućavaju dobar položaj u drumskoj saobraćajnoj mreži. Magistralni put Pojate-Kruševac-Kraljevo-Čačak povezuje Vrnjačku Banju sa dve najvažnije saobraćajnice u drumskoj infrastrukturi Srbije. Ibarska magistrala udaljena je od Vrnjačke Banje 30 km i do nje se stiže preko Kraljeva. Ona spaja Beograd sa Jadranskim morem. Sa druge strane, preko Kruševca i Pojata, može se doći do autoputa Beograd-Niš, koji prolazi na 60 km od banje. Ovaj auto put predstavlja deo panevropskog koridora 10, čija glavna trasa povezuje Salzburg, preko Ljubljane, Zagreba, Beograda, Niša, Skoplja i Velesa sa Solunom. Koridor ima i više račvanja, preko kojih su povezani Grac i Zagreb, Budimpešta i Beograd, Niš i Istanbul, tako da obezbeđuje vezu Srednje i Zapadne Evrope sa Dalekim i Bliskim Istokom. Kroz teritoriju opštine Vrnjačka Banja prostiru se i tri regionalna puta – R222 (Vrnjci-Aleksandrovac), preko koga se stiže do Aleksandrovca i Kopaonika; R224 (Novo Selo-Ušće), kojim je banja povezana sa planinom Goč i Kraljevom, kao i R225 (Kraljevo-Stanišinci), koji takođe iz banje vodi preko Goča do Kraljeva. Kada je reč o kilometraži, Vrnjačka Banja je udaljena 7 km od Trstenika, 24 km od Kraljeva, 34 km od Kruševca, 43 km od Aleksandrovca, 60 km od Kragujevca, 61 km od Čačka, 118 km od Užica, 125 km od Niša, 148 km od Smedereva, 152 km od Valjeva, 200 km od Beograda, 289 km od Novog Sada.

Javni prevoz drumskim saobraćajem je veoma dobro razvijen. Sa banjske autobuske stanice postoje direktne linije kojima svakog dana saobraćaju autobusi do Sombora, Subotice, Novog Sada, Beograda, Smedereva, Požarevca, Svilajnca, Zlatibora, Čačka, Užica, Požege, Niša, Leskovca, Vranja i do Herceg Novog.  Direktni polasci za Kosovsku Mitrovicu, Podgoricu, Herceg Novi i Budvu organizovani su sa autobuske stanice u Kraljevu. Sa druge strane, postoje i brojne direktne linije kojima se iz drugih gradova može doći do Vrnjačke Banje. Najviše autobusa za banju kreće iz Beograda i Novog Sada, a postoje i direktni autobusi iz Subotice, Sombora, Požarevca, Svilajnca, Zlatibora, Leskovca, Vranja, Kosovske Mitrovice i Herceg Novog.

Železničkim saobraćajem Vrnjačka Banja je takođe dobro povezana sa ostalim gradovima. Železnička stanica se nalazi u selu Vrnjci, 3,5 km od centra banje. Kroz selo prolazi pruga Stalać-Kraljevo-Požega, povezujući banju sa dva važna železnička pravca – sa prugom Beograd-Niš-Skoplje-Solun i sa prugom Beograd-Bar. Do železničke stanice u Vrnjcima iz banje postoje redovne autobuske linije, a mogu se koristiti i usluge brojnih taksi službi.

Međunarodni aerodrom Konstantin Veliki u Nišu nalazi se na 125 km od Vrnjačke Banje, a aerodrom Nikola Tesla u Surčinu je na oko 200 km udaljenosti. Pored ova dva aerodroma, u Trsteniku, na 10 km od banje, se nalazi sportski aerodrom na koji mogu da sleću manji avioni i helikopteri, dok u okolini Kraljeva, 32 km udaljen od banje, postoji i vojni aerodrom „Lađevci“ koji se može koristiti i za civilne potrebe.