Sportski Centar Vrnjačka Banja

sportski centar u vrnjackoj banji

Nosilac sportskih aktivnosti i razvoja sportskog turizma u Vrnjačkoj Banji je organizacija Sportski Centar Vrnjačka Banja. Ova ustanova obavlja sledeće delatnosti:

  •    Upravljanje kapitalnim sportskim objektima Vrnjačke Banje,
  •    Organizovanje sportskih manifestacija (Vrnjačke zimske čarolije, Tradicionalni dečiji prolećni kros, Međunarodna ulična trka „Vrnjački parkovi“, „Dan izazova“ itd.) i
  •    Stručni rad u oblasti sporta na području opštine Vrnjačka Banja.

U okviru Sportskog centra nalaze se: Sportska hala „Vlade Divac“, Olimpijski bazen, Kompleks fudbalskih stadiona „Raj“, Ski staza na Goču i Stadion malih sportova „Kocka“.

Sportska hala „Vlade Divac“ smeštena je u neposrednom okruženju Vrnjačke autobuske stanice. Najnoviji je i najznačajniji sportski objekata u Vrnjačkoj Banji. Otvorena je u maju 2008. godine, a ime našeg proslavljenog košarkaša Vlada Divca nosi od februara 2009. godine. U sklopu ove moderne dvorane nalaze se: velika sala (čija površina iznosi 1.400 m2, a može da primi 1.300 gledalaca), sala za borilačke sportove, teretana, medicinska ambulanta, 8 svlačionica za sportiste i svlačionica za sudije i delegate. Hala poseduje savremenu sportsku opremu profesionalnog kvaliteta. U hali postoje uslovi za brojne sportove: košarka, odbojka, mali fudbal, rukomet, stoni tenis, borilački sportovi, bodi bilding itd. Isto tako, hala ima multifunkcionalnu namenu – u njoj se organizuju sportske manifestacije, utakmice, a pogodna je za pripreme, treninge, sportske kampove, kao i za događaje kulturno-zabavnog karaktera.

Sportsko rekreativni centar „Raj“ nalazi se na istoimenom brdu, u neposrednoj blizini sportske hale „Vlade Divac“. Još od šezdesetih godina prošlog veka na ovim terenima su se održavala atletska takmičenja. Travnati fudbalski tereni izgrađeni su 1984. godine. Danas se u sklopu centra nalaze tri travnata terena sa tribinama za gledaoce, atletska staza, teren za odbojku na pesku, dve svlačionice i pomoćne prostorije. Ovaj kompleks pruža odlične uslove za sportske pripreme, tako da je često domaćin brojnim fudbalskim klubovima iz Srbije i inostranstva.

Stadion malih sportova „Kocka“ smešten je uz Vrnjačku Promenadu, kod Specijalne bolnice „Merkur“. Ubraja se u najstarije sportske objekte Vrnjačke Banje. Podignut je nakon Drugog svetskog rata, pedesetih godina prošlog veka, a sastojao se od terena za rukomet i košarku sa podlogom od šljake. Danas ovaj kompleks čine asfaltni tereni za rukomet, košarku i mali fudbal. Tereni imaju tribine, reflektore i svlačionice, a u sklopu centra se nalazi i restoran.

U nadležnosti Vrnjačkog sportskog centra je i Olimpijski bazen. Objekat je izgrađen 1960. godine na lokaciji pored mineralnog izvora „Snežnik“. Pored velikog olimpijskog bazena sa dubinom od 1,2 – 2,2 m i dimenzijama 25 x 50 m nalazi se i mali dečiji bazen. U poslovnoj zgradi su svlačionice, ambulanta i spasilačka služba, a posetioci bazena mogu da se osveže u uslužnom objektu ovog kompleksa. U toku letnje sezone bazen je jedno od najposećenijih mesta u banji. Na bazenu se često pripremaju vaterpolisti i plivači, a na njemu se održavaju i sportska takmičenja.

Na planini Goč nalazi se ski centar do koga iz Vrnjačke Banje vodi put dužine 12 km. Centar raspolaže velikom ski stazom dužine 1.500 m, malim stazama za početnike i decu, ski liftom, tridesetmetarskom skakaonicom  i smeštajnim objektima. Staze su osvetljene, tako da su za skijanje dostupne i noću.