Manifestacije

manifestacija-u-Vrnjačkoj-Banji-Poljubi-me

Po broju manifestacija i njihovom značaju za razvoj turizma Vrnjačka Banja zauzima mesto na samom vrhu turističkih destinacija u Srbiji. Ona je domaćin zavidnog broja manifestacija koje, pre svega, utiču na razvoj zabavnog, kulturnog i sportskog turizma i stvaraju bogatiju turističku ponudu.

Najznačajniji manifestacion događaj u banji, posle Guče i Exit-a najveća i najposećenija manifestacija u Srbiji, je Vrnjački Karneval. Zabavnog je karaktera, traje 7 dana, a program obuhvata maskenbale, festivale, izložbe, koncerte itd. Međunarodna karnevalska povorka na kojoj učestvuje više od 40 karnevalskih skupina iz čitavog sveta, glavni je događaj ove manifestacije.

Još jedna zabavna manifestacija koja privlači veliku pažnju turista, „Poljubi me“, organizuje se povodom dana zaljubljenih. Održava se na Mostu ljubavi, a na njoj se mladi parovi takmiče u dužini poljupca. Rekord drži par iz Beograda i on iznosi 1 sat, 8 minuta i 44 sekunde. Od 2007. godine na letnjoj pozornici održava se Love Fest, festival elektronske muzike koji traje 3 dana. Najmlađi festival zabavnog karaktera u Vrnjačkoj Banji je Beer fest, prvi put je organizovan 2010. godine, mesto njegovog održavanja tokom 3 dana su tereni sportskog kompleksa „Raj“. Broj posetilaca prelazi cifru od 50.000, a učesnici festivala su bendovi sa prostora nekadašnje Jugoslavije. U banji se održavaju i druge zabavne manifestacije: Festival narodne muzike „Dragiša Nedović“, Dečiji muzički festival „Raspevano proleće“, Međunarodni festival folklora „Kad lipe cvetaju“, Festival folklora „Razigrano proleće“, Kuvanje riblje čorbe u centru Vrnjačke Banje itd.

Najznačajnija kulturna manifestacija u Vrnjačkoj Banji su Vrnjačke kulturne svečanosti. Traju 100 dana tokom cele letnje sezone i obuhvataju više događaja: Književno leto, Pozorišni dani srpskog teatra, Međunarodni festival klasične muzike, Večeri klasike, Dani muzike, Večeri humora i satire, Program na promenadi, Festival likovnog stvaralaštva, Vajarski simpozijum, Grafički centar, Festival filmskog scenarija. Banja ima i sajam knjiga sa pratećim dešavanjima – promocije novih izdanja na otvorenom, književne večeri na kojima sami autori, recezenti i dramski umetnici citiraju delove knjiga. Vrnjačkoj Banji je pripala čast da bude deo tradicionalnog festivala Noć muzeja, koji se istovremeno održava u preko 40 evropskih zemalja. Ova manifestacija koja okuplja afirmisane umetnike, istoričare umetnosti i sve ljude koji su zainteresovani za umetnost i kulturu ima za cilj promovisanje kulturno-istorijskih vrednost čitave Evrope.

U Vrnjačkoj Banji se organizuju i brojne sportske manifestacije: Tradicionalni dečiji kros, Međunarodni fudbalski turnir mlađih kategorija, Međunarodna ulična trka „Vrnjački parkovi“, Otvoreni šampionat u automobilizmu, Vrnjačke zimske čarolije, Hajka na vuka, lisicu i divlju svinju, Takmičenje u ribolovu „Klenijada“, „Dan izazova“ itd.

Brojni sajmovi takođe se održavaju u banji. Među njima su najpoznatiji : Sajam cveća i hortikulture, Sajam meda i dani pčelarstva, Sajam tehnike, Smotra narodnog stvaralaštva „Zlatne niti“, Sajam suvenira i dr.