Most ljubavi

most-ljubvi-u-vrnjackoj-banji

U Vrnjačkoj Banji postoji ukupno petnaestak mostova, a među  njima se nalazi jedan koji izaziva posebnu pažnju posetilaca, ne zbog svoje arhitekture, jer je običan, betonski most sa neuglednom gvozdenom ogradom, već zbog stare vrnjačke legende. Prema njoj, uoči Prvog svetskog rata, na mostu su se sastajali zaljubljeni učiteljica Nada i oficir srpske vojske Relja. Bila je to velika ljubav za koju su znali svi iz banje. Rat je počeo, Relja odlazi u vojevanje, put ga navodi u Grčku. Crnokosa Grkinja osvaja Reljino srce, a on zaboravlja na Nadu, koja ga je uzalud čekala i na kraju se od tuge razbolela. Od tada Vrnjačke devojke odlaze noću na most, da ih niko ne vidi, i za njega zaključavaju katančiće, vezujući svoju ljubav.

Most ljubavi nalazi se u centru Vrnjačke Banje, preko Vrnjačke reke, kod restorana „Švajcarija“. Predstavlja jednu od atrakcija banje, koju dnevno poseti više hiljada ljudi. Krase ga kantančići na kojima mladi parovi ispisuju svoja imena i nakon toga iz zaključavaju za ogradu mosta, a ključ bacaju u Vrnjačku reku, kako bi ovekovečili i osigurali svoju ljubav. Katančići raznih boja i dezena se mogu kupiti svuda u prodavnicama i trafikama koje se nalaze u blizini mosta, pa i na samom mostu.

Na mostu se održava tradicionalna manifestacija „Poljubi me“. Za tu priliku most se posebno ukrašava, a organizuje se  i zabavno-umetnički program. Rekord takmičenja u najdužem poljupcu drži mladi beogradski par, čiji je poljubac bio dug 1 sat, 8 minuta i 44 sekunde.

Naša čuvena pesnikinja Desanka Maksimović posvetila je jednu svoju pesmu ovom mostu i legendi o ljubavi Nade i Relje. Pesma se zove „Molitva za ljubav“.