Sport, fitness, wellness, spa

wellness vrnjacka banja

Vrnjačka Banja i njena okolina, pre svega reka Zapadna Morava i planina Goč, pružaju svojim posetiocima izuzetne uslove za bavljenje sportom i rekreacijom. Razvoj sportsko-rekreativnog turizma je u neprestanoj ekspanziji, čemu doprinosi veliki broj namenskih objekata i sama priroda banje i njenog okruženja.

Turistima stoje na raspolaganju 2 sportsko-rekreativna centraSRC „Raj“ obuhvata 3 travnata terena za fudbal sa tribinama i betonskom atletskom stazom, a smešten je na istoimenom brdu pored sportske hale, kao i SRC „Kocka“ sa otvorenim terenima od betona za mali fudbal, rukomet i košarku, koji se nalaze u centru banje u blizini hotela „Merkur“ i pored Vrnjačke Promenade. U banji postoji još nekoliko otvorenih betonskih terena – kod hotela „Slatina“, pored Olimpijskog bazena, u dvorištima Osnovne škole i Gimnazije. Sportska hala „Vlade Divac“ ispunjava u potpunosti savremene sportske standarde. U sklopu dvorane se nalaze: velika sala sa površinom 1.400 m2 i kapacitetom oko 1.300 gledalaca, sala za borilačke sportove, ambulanta i veći broj svlačionica. U centralnom Vrnjačkom parku, pored dečijeg igrališta postoje teniski tereni.

Planina Goč, u čijem podnožju je smeštena „kraljica srpskih banja“ je jedan od većih skijaških centara u Srbiji. Na njemu se nalazi više ski staza. Velika takmičarska staza dugačka je oko 1.500 m, a njena širina je 40 m. U sklopu staze postoji i žičara dužine 1.125 m i kapaciteta 100 sedišta. Malih ski staza ima više, pogodne su za početnike, a među njima je najznačajnija  osvetljena staza sa uslovima za noćno skijanje. Na ovoj stazi funkcioniše i ski škola. Goč je specifičan po tome što se na njemu nalazi jedina ski skakaonica u Srbiji. Planina raspolaže i smeštajnim kapacitetima.

U Vrnjačkoj Banji postoji više otvorenih i zatvorenih bazena, kao i nekoliko velnes i spa centara i jedan akva centar.

Otvoreni kompleks Olimpijskog bazena nalazi se pored izvora „Snežnik“. U sklopu kompleksa nalaze se mali bazen za decu i veliki olimpijski bazen dimenzija 25 x 50 m, a dubina velikog bazena je od 1.2 – 2.2 m. Na putu prema Goču, 2 km od izvora „Snežnik“ smešten je otvoreni bazen „Klobuk“, otvoren još 1936. godine. Dimenzije bazena su 25 x 12.5 m, a prosečna dubina 1.5 m. Bazen je privatno vlasništvo, a u njegovom sklopu se nalazi i mali dečiji bazen, restoran sa 100 mesta, kutak za decu i parking. Gostima su na raspolaganju i ležaljke i suncobrani. Otvoreni Vrnjački bazeni se nalaze još u konačištu „Sunny Hill“, u vili „Raj“ i u vili „Teodora“. U Vrnjačkoj Banji postoje 3 zatvorena bazena koji rade preko cele godine i nalaze se u sledećim hotelima: hotel „Breza“, hotel „Zvezda“ i hotel „Fontana“.

Spa i wellnes centri takođe su veoma zastupljeni u banji. Wellness centar „Fons Romanus“ smešten je u hoteli „Merkur“ na površini od 600 m2. Ovaj centar posetiocima nudi sledeće sadržaje: bazen sa termomineralnom vodom (4 ležaja i 12 sedišta za podvodnu masažu), đakuzi, kade za hidromasažu, biserne kade, finska sauna,  tursko kupatilo, kraljevo i kraljičino kupatilo, solarijum, pedikir i manikir, kao i razne vrste masaža. Wellness centar „Iwa“ ima saunu, tepidarijum, đakuzi, tursko kupatilo, solarijum, a u njemu se nude i usluge različitih masaža. Spa resort „Sunny Hill“ nalazi se na Sunčanom bregu. Ima odlične uslove za sprovođenje popularnih spa i velnes programa: virpul za 6 osoba, tursko kupatilo, sauna, tepidarijum i masažna soba. U hotelu „Aleksandar“ nalazi se istoimeni spa centar u kome postoje: mali turbo džet bazen, đakuzi, ruska banja, više tepidarijuma, infra-crvena sauna, a centar nudi i veliki asortiman masaža i tretmana za negu tela. Slične sadržaje nude još wellness centar „Cvetni konaci“ i spa centar „Kazablanka“.

U hotelu „Merkur“ smešten je jedini Vrnjački akva centar. On zauzima površinu od 1.000 m2 na kojoj se nalaze bazen od 230 m2, đakuzi, 3 mala masažera, veliki slap, 10 topova za podvodnu masažu, 2 badi džeta za statično plivanje, gejzer i sauna.

U nekoliko Vrnjačkih hotela postoje fitnes centri i teretane, a posetioci banje mogu se baviti i kuglanjem (hotel „Zvezda“), stonim tenisom (sportska hala, hoteli „Zvezda“ i „Breza“), biciklizmom (postoji veći broj uređenih biciklističkih staza), streljaštvom (hotel „Fontana“), bilijarom (hotel „Zvezda“, vila „Jadran“).

Uslovi za planinarenje su takođe odlični. Pored dečijeg igrališta postoji veštačka stena, a planina Goč ima nekoliko planinarskih staza. Na Zapadnoj Moravi nalazi se jedno uređeno kupalište. Ljubitelji ekstremnih sportova mogu uživati u skokovima iz aviona, raftingu i paraglajdingu. Odlične uslove za ribolov pruža reka Zapadna Morava sa Podunavačkim barama, a ovo područje je pogodno i za lov. Takođe, na Goču postoje dva uređena lovišta („Vrnjačka reka“ i „Beli izvor“). Vrnjačka Banja i njena okolina su poznate i po ozonskim stazama, od kojih je jedna smeštena u samoj banji – ozonska staza „Uz čašu mineralne vode“. Teritorija Vrnjačke Banje (Promenada, parkovi, park šume, Goč, Zapadna Morava) predstavlja jedinstvenu zonu pogodnu za šetnje i rekreaciju.