Vrnjačka Banja turizam

Ove godine se navršava 145 godina organizovanog bavljenja turizmom u Vrnjačkoj Banji.

Ugostiteljski objekti

restoran-Savka-vrnjacka-banja

Restorani, kafići, poslastičarnice u Vrnjačkoj Banji

Ugostiteljska ponuda Vrnjačke Banje bazirana je na velikom broju restorana, kafića, noćnih klubova, diskoteka, kafana, objekata sa muzikom uživo. Po razvijenosti ugostiteljstva banja se nalazi na samom vrhu turističkih destinacija u Srbiji.

Najveći broj ugostiteljskih objekata čine restorani, kojih ima preko sto. Pored srpske nacionalne kuhinje, za ljubitelje hrane u Vrnjačkim restoranima postoji i bogata ponuda specijaliteta iz raznih zemalja sveta. Najpopularniji su proizvodi italijanske kuhinje (špagete, pice, razne paste i sosevi), grčki  specijaliteti (giros i raznovrsne salate), a značajni su i kineski restorani. Ipak, najveća tražnja je za specijalitetima domaće kuhinje. Nekoliko etno restorana i kuća nudi hranu pripremljenu na tradicionalan način i bogat izbor vina iz obližnjeg župskog kraja, jednog od najpoznatijih vinogorja u Srbiji. Najpopularniji etno restorani u Vrnjačkoj Banji su „Gočko“ i „Ognjiše“, a od ostalih restorana izdvajamo samo neke: „Kruna“, „Balkan ekspres“, „Raj“, „Kraljica“, „Breza“, „Sunce“, „Izvor“ itd.

Veliki broj kafića i poslastičara upotpunjuje ugostiteljsku ponudu banje. Najveći broj kafića nalazi se u centru Vrnjačke Banje, a njihove bašte ulepšavaju tokom sezone ambijent na Promenadi. U njihovoj ponudi nalazi se ogroman izbor kafa, bezalkoholnih i alkoholnih pića, po pristupačnim cenama. Kafe poslastičare su takođe brojne, sa velikim izborom torti, kolača i sladoleda, a čuveno je i žito sa šlagom koje se služi u poslastičari „Švajcarija“.

U Vrnjačkoj Banji dobar noćni provod omogućavaju kafane-restorani sa muzikom uživo i veoma su atraktivne za ljubitelje boemskog provoda. Kvalitetni muzički sastavi stvaraju u njima ambijent koji uz dobru hranu i župsko vino nikog ne ostavlja ravnodušnim. Među restoranima sa ovakvim vidom zabave izdvajaju se „Savka“, „Kruna“, „Bela lađa“ i dr.

U noćnim klubovima i diskotekama organizuju se žurke na kojima dominiraju moderniji muzički pravci.  Najpoznatiji Vrnjački klub je „Podroom“. U njemu često gostuju popularni bendovi i pevači iz Srbije i okoline, kao i brojni DJ-evi.

Kongresni turizam

kongresni turizam u vrnjackoj banji

Kongresni turizam u Vrnjačkoj Banji ima intenzivan razvoj još od šezdesetih godina prošlog veka, od kada se organizuju razne konferencije, simpozijumi, seminari, savetovanja i kongresi. V kongres farmaceuta Jugoslavije sa preko 1.500 učesnika, održan 1969. godine predstavlja prvo veliko kongresno dešavanje u Vrnjačkoj Banji. Prava ekspanzija u razvoju kongresnog turizma desila se otvaranjem kongresnog centra „Zvezda“ 1980. godine.

            Danas je banja domaćin zavidnog broja seminara, kongresa i prezentacija, a neki od njih već imaju tradiciju  dugu preko 20 godina (Savetovanje pravnika u privredi, Kongres Vrhovnog suda, Turistička berza banja, Sajam informacione tehnike i tehnologije „Infotech“ itd.).

            Nosilac kongresnog turizma u Vrnjačkoj Banji je hotel „Zvezda“ koji pripada akcionarskom društvu HTP „Fontana“. Hotel se nalazi na Promenadi u samom centru Vrnjačke Banje, a kongresni centar ovog hotela ima dvorana kapaciteta 1.200 sedišta. Ova višenamenska dvorana, prema potrebama, može se pregraditi na 5 manjih sala. Kongresni centar ima najsavremeniju audio-vizuelnu opremu, tako da se u njemu mogu organizovati veliki kongresi i seminari, a u holu centra se nalazi Hot spot za bežični internet. Velika kongresna sala pogodna je i za organizovanje zabavnih sadržaja (muzičkih koncerta, pozorišnih predstava, raznih svečanosti, proslava i dr.), a pri organizovanju svečanih večera kapacitet same sale je 700 mesta (zajedno sa holom oko 1000 mesta). Kongresni centar hotela „Zvezda“ ima i malu salu sa 200 stolica, koja se takođe može podeliti na dve manje sale sa po 100 mesta. U produžetku male sale smeštena je kancelarija koja je na raspolaganju organizatorima kongresa i seminara i može poslužiti kao sekretarijat organizacionog odbora. Kancelarija ima direktan pristup internetu i zaseban telefonski broj. Centra svojim posetiocima omogućava i korišćenje posebne kancelarije „Pres centar“. Hol kongresnog centra je prikladan za izložbeni prostori, štandove i kafe pauze. U njemu se mogu organizovati koktel prijemi, a po potrebi se može adaptirati u restoranski prostor. Hol ima aperitiv bar sa velikim izborom raznih vrsta pića.

            U hotelu „Breza“ postoji veći broj višenamenskih kongresnih sala (banket sala, mala sala, dnevna sala i glass sala) čiji je kapacitet od 50 do 300 mesta. Sale imaju odlične uslove za održavanje svih vrsta skupova i opremljene su modernom tehnikom (video bimovi, laptopovi i ozvučenje). Tokom godine u hotelu se održi oko 200 raznovrsnih skupova: kongresa, seminara, simpozijuma, stručnih predavanja, sportskih susreta itd.

            Specijalna bolnica „Merkur“ takođe ima izvanredne uslove za održavanje kongresa. U sklopu ovog kompleksa nalaze se: Kongresni centar sa 350 mesta i Lekarska sala sa 20 mesta u Termomineralnom kupatilu, Mala sala za seminare u objektu „Merkur Novi“ kapaciteta 70 stolica i Mala sala za seminare u objektu „Šumadija Luks“ koja može da primi do 40 ljudi.

            Usluge kongresnog turizma pruža i garni hotel „Kralj“ čija se restoranska sala može adaptirati za potrebe organizovanja seminara, kongresa, savetovanja, edukacija, promocija, koktela, banketa i poslovnih ručkova, a njen kapacitet je oko 100 mesta.

            Hotel „Solaris resort“ ima seminar salu sa savremenom audio-video opremom neophodnom za seminare, konferencije, predavanja i prezentacije. Njen kapacitet je do 80 mesta. U toku je izgradnja kongresnog centra sa 250 mesta.

            Vila „Kazablanka“ sadrži moderno uređenu, prostranu i savremeno opremljenu salu za sastanke koja može da primi 50 osoba i pogodna je za menadžerske treninge, seminare, konferencije i prezentacije.

            Skoro svi veći Vrnjački hoteli imaju u svom sklopu kongresne sale manjeg ili većeg kapaciteta koje su potpuno opremljene i pružaju izvanredne uslove za organizaciju kongresa i seminara. To Vrnjačku Banju svrstava među najrazvijenije kongresne turističke centre u Srbiji.

Lov i ribolov

lov u vrnjackoj banji

Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja žive razne vrste divljači, tako da su uslovi za razvoj lovnog turizma veoma dobri. U Vrnjačkoj Banji funkcionišu dva lovačka udruženja Lovačko društvo „Vojvoda Lune“ i JP „Borjak“. Pod njihovom upravom su dva lovišta koja se nalaze na planini Goč.

Lovište „Vrnjačka reka“ prostire se niz Goč sve do Zapadne Morave. Ukupna površina lovišta je oko 13.775 hektara, a lovište ima i svoj rezervat na površini od 2.900 hektara. Raspon nadmorske visine lovišta iznosi od 163 m do 1.063 m. U njemu je stanište brojnih životinjskih vrsta. Od zaštićenih vrsta na koje je zabranjen lov u ovom lovištu žive: zec hermelin, lasica, sova, roda, orao, soko, jastreb itd. Otvoreno lovište omogućava lov na: srnu, divlju svinju, šakala, lisicu, vuka, zeca, divlju mačku, svraku, fazana, poljsku jarebicu, prepelicu, goluba grivnjaša i divlju patku. U lovištu postoji 14 stabilnih čeka, 50 solišta za srneću divljač i 6 prihvatilišta za fazansku divljač. Lovačko društvo „Vojvoda Lune“ upravlja ovim lovištem.

Lovište „Beli izvor“ formirano je 1994. godine. Zauzima severne i severoistočne delove Goča, neposredno iznad Vrnjačke Banje, sa ukupnom površinom od 8.768 hektara. U okviru lovišta postoji izolovana, ograđena povrišna od 615 hektara koja služi za uzgoj jelena i divljih svinja. Beli izvor je brdsko planinski tip lovišta sa prosečnom nadmorskom visinom od 680 m. Zaštićene vrste divljači su: zec hermelin, lasica, vidra, kuna, jazavac, veverica, orao i dr. Lovcima se pruža mogućnost lova na: jelena, divlju svinju, srnu, vuka, lisicu, šakala, divlju mačku, zeca, tvora, divljeg goluba, šumsku šljuku, fazana, svraku i vranu. Ovim lovištem upravlja JP „Borjak“.

Dolina Zapadne Morave je nastanjena zecom, fazanom, prepelicom, čapljom, rodom, divljom patkom i drugim vrstama ptica tipičnim za rečna područja, tako da i ona predstavlja privlačnu destinaciju za ljubitelje lova.

            Kada je reč o ribolovu u Zapadnoj Moravi postoji bogati riblji fond koga čine sledeće vrste: šaran, som, deverika, karaš, klen, skobalj itd. U Podunavačkim barama su dominantne vrste sunčica i manić.

Sport, fitness, wellness, spa

wellness vrnjacka banja

Vrnjačka Banja i njena okolina, pre svega reka Zapadna Morava i planina Goč, pružaju svojim posetiocima izuzetne uslove za bavljenje sportom i rekreacijom. Razvoj sportsko-rekreativnog turizma je u neprestanoj ekspanziji, čemu doprinosi veliki broj namenskih objekata i sama priroda banje i njenog okruženja.

Turistima stoje na raspolaganju 2 sportsko-rekreativna centraSRC „Raj“ obuhvata 3 travnata terena za fudbal sa tribinama i betonskom atletskom stazom, a smešten je na istoimenom brdu pored sportske hale, kao i SRC „Kocka“ sa otvorenim terenima od betona za mali fudbal, rukomet i košarku, koji se nalaze u centru banje u blizini hotela „Merkur“ i pored Vrnjačke Promenade. U banji postoji još nekoliko otvorenih betonskih terena – kod hotela „Slatina“, pored Olimpijskog bazena, u dvorištima Osnovne škole i Gimnazije. Sportska hala „Vlade Divac“ ispunjava u potpunosti savremene sportske standarde. U sklopu dvorane se nalaze: velika sala sa površinom 1.400 m2 i kapacitetom oko 1.300 gledalaca, sala za borilačke sportove, ambulanta i veći broj svlačionica. U centralnom Vrnjačkom parku, pored dečijeg igrališta postoje teniski tereni.

Planina Goč, u čijem podnožju je smeštena „kraljica srpskih banja“ je jedan od većih skijaških centara u Srbiji. Na njemu se nalazi više ski staza. Velika takmičarska staza dugačka je oko 1.500 m, a njena širina je 40 m. U sklopu staze postoji i žičara dužine 1.125 m i kapaciteta 100 sedišta. Malih ski staza ima više, pogodne su za početnike, a među njima je najznačajnija  osvetljena staza sa uslovima za noćno skijanje. Na ovoj stazi funkcioniše i ski škola. Goč je specifičan po tome što se na njemu nalazi jedina ski skakaonica u Srbiji. Planina raspolaže i smeštajnim kapacitetima.

U Vrnjačkoj Banji postoji više otvorenih i zatvorenih bazena, kao i nekoliko velnes i spa centara i jedan akva centar.

Otvoreni kompleks Olimpijskog bazena nalazi se pored izvora „Snežnik“. U sklopu kompleksa nalaze se mali bazen za decu i veliki olimpijski bazen dimenzija 25 x 50 m, a dubina velikog bazena je od 1.2 – 2.2 m. Na putu prema Goču, 2 km od izvora „Snežnik“ smešten je otvoreni bazen „Klobuk“, otvoren još 1936. godine. Dimenzije bazena su 25 x 12.5 m, a prosečna dubina 1.5 m. Bazen je privatno vlasništvo, a u njegovom sklopu se nalazi i mali dečiji bazen, restoran sa 100 mesta, kutak za decu i parking. Gostima su na raspolaganju i ležaljke i suncobrani. Otvoreni Vrnjački bazeni se nalaze još u konačištu „Sunny Hill“, u vili „Raj“ i u vili „Teodora“. U Vrnjačkoj Banji postoje 3 zatvorena bazena koji rade preko cele godine i nalaze se u sledećim hotelima: hotel „Breza“, hotel „Zvezda“ i hotel „Fontana“.

Spa i wellnes centri takođe su veoma zastupljeni u banji. Wellness centar „Fons Romanus“ smešten je u hoteli „Merkur“ na površini od 600 m2. Ovaj centar posetiocima nudi sledeće sadržaje: bazen sa termomineralnom vodom (4 ležaja i 12 sedišta za podvodnu masažu), đakuzi, kade za hidromasažu, biserne kade, finska sauna,  tursko kupatilo, kraljevo i kraljičino kupatilo, solarijum, pedikir i manikir, kao i razne vrste masaža. Wellness centar „Iwa“ ima saunu, tepidarijum, đakuzi, tursko kupatilo, solarijum, a u njemu se nude i usluge različitih masaža. Spa resort „Sunny Hill“ nalazi se na Sunčanom bregu. Ima odlične uslove za sprovođenje popularnih spa i velnes programa: virpul za 6 osoba, tursko kupatilo, sauna, tepidarijum i masažna soba. U hotelu „Aleksandar“ nalazi se istoimeni spa centar u kome postoje: mali turbo džet bazen, đakuzi, ruska banja, više tepidarijuma, infra-crvena sauna, a centar nudi i veliki asortiman masaža i tretmana za negu tela. Slične sadržaje nude još wellness centar „Cvetni konaci“ i spa centar „Kazablanka“.

U hotelu „Merkur“ smešten je jedini Vrnjački akva centar. On zauzima površinu od 1.000 m2 na kojoj se nalaze bazen od 230 m2, đakuzi, 3 mala masažera, veliki slap, 10 topova za podvodnu masažu, 2 badi džeta za statično plivanje, gejzer i sauna.

U nekoliko Vrnjačkih hotela postoje fitnes centri i teretane, a posetioci banje mogu se baviti i kuglanjem (hotel „Zvezda“), stonim tenisom (sportska hala, hoteli „Zvezda“ i „Breza“), biciklizmom (postoji veći broj uređenih biciklističkih staza), streljaštvom (hotel „Fontana“), bilijarom (hotel „Zvezda“, vila „Jadran“).

Uslovi za planinarenje su takođe odlični. Pored dečijeg igrališta postoji veštačka stena, a planina Goč ima nekoliko planinarskih staza. Na Zapadnoj Moravi nalazi se jedno uređeno kupalište. Ljubitelji ekstremnih sportova mogu uživati u skokovima iz aviona, raftingu i paraglajdingu. Odlične uslove za ribolov pruža reka Zapadna Morava sa Podunavačkim barama, a ovo područje je pogodno i za lov. Takođe, na Goču postoje dva uređena lovišta („Vrnjačka reka“ i „Beli izvor“). Vrnjačka Banja i njena okolina su poznate i po ozonskim stazama, od kojih je jedna smeštena u samoj banji – ozonska staza „Uz čašu mineralne vode“. Teritorija Vrnjačke Banje (Promenada, parkovi, park šume, Goč, Zapadna Morava) predstavlja jedinstvenu zonu pogodnu za šetnje i rekreaciju.

Međunarodni Vrnjački Karneval – manifestacija koja se pamti

vrnjacki karneval

Još od osnovanja moderne Vrnjačke Banje, u drugoj polovini XIX veka, organizovane su manifestacije koje su bile preteča današnjeg karnevala, a 14. jul, kao datum kada je 1868. godine ustanovljeno „Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo-vruće vode u Vrnjcima“, odredio je vreme održavanja savremenog karnevala. U Banji su se najpre održavali kermesi, preuzeti iz turske osmanlijske tradicije, koji su podrazumevali ulična slavlja i fešte, kao i nadmetanja učesnika u različitim kreativnim disciplinama. Na kermesima u Vrnjačkoj Banji okupljali su se žitelji cele banjske okoline. Manifestaciju su karakterisali balovi, maskenbali, muzika, razni umetnički performansi pevača, slikara, glumaca, pesnika, vatrometi, bogata trpeza, a Vrnjačke ulice su bile ukrašene lampionima. Sredinom XX veka počinju da se organizuju i brojni maskenbali u banjskim hotelima i kafanama, kao i u školama. Priređivani su i karnevali, koji međutim, nisu opstali iz različitih razloga.

Današnji Međunarodni Vrnjački Karneval održava se od 2005. godine. Prvi međunarodni karneval okupio je 34 karnevalske grupe iz Srbije i drugih zemalja, sa preko 15.000 učesnika u karnevalskoj povorci. Tokom njega organizovano je preko 40 kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija. Od 2006. godine, kada je karneval održan drugi put, postoji i dečija karnevalska povorka. Iste godine Međunarodni Vrnjački Karneval dobio je članstvo u Federaciji evropskih karnevalskih gradova. Karneval sada već ima tradicionalni karakter. Održava se u julu i okuplja preko 200.000 posetilaca i učesnika. Traje nedelju dana, tokom kojih se organizuju maskenbali, festivali, predstave, koncerti i razni sportski događaji. Njegova najveća atrakcija je Velika međunarodna karnevalska povorka u kojoj učestvuju karnevalske grupe iz čitavog sveta. Turistička organizacija Srbije proglasila je Vrnjački karneval za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji, dodelivši mu prestižno priznanje „Turistički cvet“. Pored Guče i Exit-a najmasovnija je srpska manifestacija.

Više informacija programu Vrnjačkog Karnevala pogledajte ovde.