Ugostiteljski objekti

restoran-Savka-vrnjacka-banja

Restorani, kafići, poslastičarnice u Vrnjačkoj Banji

Ugostiteljska ponuda Vrnjačke Banje bazirana je na velikom broju restorana, kafića, noćnih klubova, diskoteka, kafana, objekata sa muzikom uživo. Po razvijenosti ugostiteljstva banja se nalazi na samom vrhu turističkih destinacija u Srbiji.

Najveći broj ugostiteljskih objekata čine restorani, kojih ima preko sto. Pored srpske nacionalne kuhinje, za ljubitelje hrane u Vrnjačkim restoranima postoji i bogata ponuda specijaliteta iz raznih zemalja sveta. Najpopularniji su proizvodi italijanske kuhinje (špagete, pice, razne paste i sosevi), grčki  specijaliteti (giros i raznovrsne salate), a značajni su i kineski restorani. Ipak, najveća tražnja je za specijalitetima domaće kuhinje. Nekoliko etno restorana i kuća nudi hranu pripremljenu na tradicionalan način i bogat izbor vina iz obližnjeg župskog kraja, jednog od najpoznatijih vinogorja u Srbiji. Najpopularniji etno restorani u Vrnjačkoj Banji su „Gočko“ i „Ognjiše“, a od ostalih restorana izdvajamo samo neke: „Kruna“, „Balkan ekspres“, „Raj“, „Kraljica“, „Breza“, „Sunce“, „Izvor“ itd.

Veliki broj kafića i poslastičara upotpunjuje ugostiteljsku ponudu banje. Najveći broj kafića nalazi se u centru Vrnjačke Banje, a njihove bašte ulepšavaju tokom sezone ambijent na Promenadi. U njihovoj ponudi nalazi se ogroman izbor kafa, bezalkoholnih i alkoholnih pića, po pristupačnim cenama. Kafe poslastičare su takođe brojne, sa velikim izborom torti, kolača i sladoleda, a čuveno je i žito sa šlagom koje se služi u poslastičari „Švajcarija“.

U Vrnjačkoj Banji dobar noćni provod omogućavaju kafane-restorani sa muzikom uživo i veoma su atraktivne za ljubitelje boemskog provoda. Kvalitetni muzički sastavi stvaraju u njima ambijent koji uz dobru hranu i župsko vino nikog ne ostavlja ravnodušnim. Među restoranima sa ovakvim vidom zabave izdvajaju se „Savka“, „Kruna“, „Bela lađa“ i dr.

U noćnim klubovima i diskotekama organizuju se žurke na kojima dominiraju moderniji muzički pravci.  Najpoznatiji Vrnjački klub je „Podroom“. U njemu često gostuju popularni bendovi i pevači iz Srbije i okoline, kao i brojni DJ-evi.